Friteze u vašoj kuhinji
Spremanje hrane postalo je mučenje za svaku domaćiću, a bogami, u današnje vreme i za domaćina. Koliko puta ste rekli da više nikad nećete pržiti krompire jer ne možete da izađete na kraj sa prskanjem ulja i neprijatnim mirisima? Nakon toliko vremena čišćenja šporeta i pranja sudova shvatite da vaša hrana nije ni ispala tako ukusna kao kad je jedete na drugim mestima. Zato su tu friteze da vas konačno oslobode ovih muka i vašu hranu učine ukusnom onako kako niste ni sanjali da je moguće.
Friteze za nekoliko minuta ispeku vašu hranu bez prskanja ulja i neprijatnih mirisa. Kompaktne su i prilagođene svim veličinama kuhinje. Njima se lako rukuje, jednostavno se čiste i održavaju.
Potrebno je mnogo ulja, a postoje nesuglasice o tome koje ulje je upotrebljivo i koliko često ga treba koristiti, a da ne bude štetno i otrovno. Nekima smeta ukus i miris palminog ulja koje je preporučljivo za friteze, ali to su usamljeni slučajevi - sve je do navike na novo ulje koje je upotrebljivo za fritezu.
Oduvek ste se pitali kako drugi umeju da naprave tako savršen pomfrit, a vama to nikako ne polazi za rukom? Jeli ste po restoranima odlično prženu hranu i niste ni sanjali da ćete i vi sami moći da napravite takvu. Otkrićemo vam tajnu, ne radi se o dugogodišnjem iskustvu kuvara, radi se o fritezi. Od sada ćete moći i u svojoj kući da jedete preukusni pomfrit, piletinu, ribu, pa čak i krofne, i to za samo nekoliko minuta.
Zašto mi je potrebna friteza?
Friteze umnogome olakšavaju proceduru spremanja ručkova. Za one koji su ludi za prženom hranom, friteza je odlična investicija – hrana će biti mnogo ukusnija i to bez upornog ribanja tiganja i čitavog šporeta koji se redovno zaprlja od prskanja ulja. Friteza se lako održava i čisti, a neprijatni mirisi su daleko manji nego kad hranu pržite u tiganju. Mnogi zameraju fritezama jer se hrana potapa u veliku količinu ulja koja se nikad ne ocedi potpuno, ali ceđenje možete olakšati kao i kad pržite u tiganju – nakon vađenja, položite vašu hranu na salvetu ili papirni ubrus da upije ulje i nakon toga jedite.
Ulje za fritezu
Da bi friteza radila, potrebno je u nju sipati određenu količinu ulja – obično 2 do 4l, zavisno od kapaciteta friteze. To koje ćete ulje koristiti i koliko puta, zavisi samo od vas. Ljudi su obično skeptični oko toga da li je dozvoljeno ulje koristiti više puta, jer ako nije dozvoljeno i ako koristite 2l ulja samo za jednu upotrebu, priznaćete, to i nije naročito ekonomično. Ulja primenjiva za friteze su ona sa višom temperaturom paljenja. Iz tog razloga su se svi usaglasili oko jednog, a to je da se za friteze ne koristi maslinovo ulje nego biljna ulja (najbolje palmino), ulje od kikirikija ili od semenki grožđa, jer se ta ulja mogu koristiti više puta. Ako pržite krompir, piletinu i ostalu hranu koja ima neutralan miris, ulje koristite do 7 puta, a ako pržite ribu, onda ulje menjajte svaki put. I pored toga što su ovo preporučene mere korićenja ulja, neki ne žele da rizikuju pa ulje menjaju svaki put. Mišljenja i razlozi za i protiv ovih ulja su različiti i pre svega kontradiktorni i niko ne može zasigurno da tvrdi da li su ona dobra ili, pak, vrlo loša. Ono što je sigurno je to da ako je ulje potamnelo, počelo da peni prilikom pečenja ili ima neprijatan miris, znači da treba da ga promenite.
Najnoviji modeli friteza imaju pokretan element koji vrti hranu dok je peče da bi smanjio količinu ulja u kojem se peče. Takođe, neke friteze imaju dodatak koji je rezervoar svežeg ulja i posle svakog pečenja dodaje se novo sveže ulje kako bi se ono loše i izgorelo ulje uvek držalo pod kontrolom.
Tefal FF 162131
Količina ulja koju je moguće staviti u ovu fritezu je 2,1l, a količina namirnica 1,2kg. Ovo je prva friteza hladnih zidova koja je napravljena sa mrežicom za uklanjanje ostatka hrane jednim potezom. Snaga njenog motora je 1900w. Ova friteza poseduje demontažni poklopac – moguće ga je vaditi, a sadrži i termostat, kao i sistem za filtriranje. Obloga ove posude je nelepljiva tako da sa lepljenjem nećete imati problema, a sadrži i filter protiv neprijatnih mirisa.
Moulinex AM 1008
Moulinex friteza ima kapacitet od 2l ulja i 1kg hrane. Njena posuda je demontažna i aluminijumska, dakle, moguće je vaditi je, a napravljena je od ovog materijala jer je on otporan na rđu. Poseduje i termostat koji je podesiv sa svetlosnim indikatorom temperature – možete birati na kojoj tempreaturi ćete peći hranu. Zid na ovoj fritezi je termoizolovan – čuva toplotu, ne dozvoljava joj da izađe, a samim tim čuva i energiju. Poklopac se otvara automatski, što dodatno olakšava njeno korišćenje.
Vivax FF 2000IX
Ovaj model Vivax friteze ima kapacitet od 3l. Poseduje sistem filtriranja koji podrazumeva uklanjanje kapljica ulja iz pare, a filter je neophodno zameniti nakon 60 prženja jer u suprotnom može doći do neželjenih efekata rada. Ova friteza poseduje termostat i to je vrlo korisna stvar – on nudi temperature koje bi najbolje odgovarale hrani koju pržite pa tako možete pržiti hranu na različitim stepenima celzijusa.
Takođe, ovde postoji i brojač vremena koji je namenjen da biste mogli kontrolisati vreme prženja i treba ga podesiti debljini ili količini hrane. Poklopac kod ovog modela se lako uklanja – samo se povuče ka gore.