Mikrotalasna - brz put do ručka
Ako je imate ili nameravate da je kupite, mikrotalasna će vam sigurno biti izuzetno koristan saveznik u kuhinji. Ako ne podgreva, odmrzava ili priprema, idealna je za pravljenje kokica ili grejanje vode za kafu. Iako možda zauzima bitan prostor u kuhinji, održavanje i vek trajanja sigurno uspeva da nadomesti investiciju u ovaj kuhinjski aparat.
Posedovanje mikrotalasne rerne sigurno obezbeđuje brzinu pripreme jela, naročito za one koji za kuvanje ne mogu da odvoje značajno vreme. Uz nekoliko uputstava, ukusna hrana se može pripremiti dvostruko brže u odnosu na šporet. Brojni modeli mikrotalasnih rerni mogu da ponude više nivoa jačine za različite opcije pripreme hrane, a u odnosu na cenu i kvalitet, može da se izdvoji nekoliko modela. Dovoljno je da poseduju određenu jačinu, da imaju dovoljan prostor, a da ipak ne zauzimaju puno mesta u kuhinji.
Iako postoje brojne rasprave o tome da se prilikom pripreme hrane u mikrotalasnoj gube nutritivna svojstva hrane, ovu tvrdnju opovrgava činjenica da mikrotalasi unutar rerne ubijaju samo molekule vode. Ipak, treba imati u vidu da se ni sve mikrotalasne ne mogu koristiti kao zamena za šporet svakodnevno, jer su kapaciteti ne mogu porediti.
Stižete kasno sa posla i često nemate ni vremena ni energije da se posvetite detaljnom pravljenju ručka ili večere. Želite nešto ukusno, ali opet da to brzo napravite, a ne samo da podgrejete ili odmrznete. Ako već imate ili nameravate da kupite mikrotalasnu, pročitajte šta je sve potrebno kako biste što bolje iskoristili ovu, i više nego korisnu, stvar u kuhinji.
Šta je sve potrebno za pripremu hrane u mikrotalasnoj?
Sigurno već znate da se za bilo kakvu obradu hrane u mikrotalasnoj mora obezbediti i posebna posuda, pogodna za nalet vrućih mikrotalasa. Zbog toga, pri odabiru posuđa, pogledajte u deklaraciji da li su „microvawe oven safe“ (bezbedne za korišćenje u mikrotalasnoj) ili „suitable for microvawe“ (pogodne za mikrotalasnu).
Ako već nemate specijalnu posudu za mikrotalasnu, izbegavajte tanko staklo ili porcelan. Najpogodnije su posude od keramike ili debljeg stakla, ali se preporučuju vatrostalne posude od stakla ili keramike. Pritom, ako grejete vodu za jutarnju kafu, šolju nemojte držati duže od minut i obavezno je stavite negde u ćošak unutrašnjosti mikrotalasne, nikako na sredinu, jer je tu najveća šansa da šolja napukne.
Ukoliko već niste sigurni da li je vaša posuda pogodna za mikrotalasnu, stavite je unutra na 30 sekundi; ako ostane hladna ili mlaka, može slobodno da se koristi.
Kako pripremiti hranu u mikrotalasnoj?
Bez obzira koju mikrotalasnu odaberete, važno je da znate šta na kojoj jačini može da uradi.
80-150W – za održavanje gotovog jela u toplom stanju;
160-300W – odmrzavanje i priprema osetljivih proizvoda;
400-500W – brzo odmrzavanje malih količina;
560-700W – lagana priprema i podgrevanje osetljivih proizvoda;
800-900W – brzo podgrevanje i priprema.
Tako da sa ovim Gorenje modelom mikrotalasne rerne, jačine od 700W, možete da računate da ćete moći da pripremiti i sitno iseckano meso sa povrćem, uz nekoliko upustava.
Pre svega, imajte u vidu da vreme za pripremu hrane u mikrotalasnoj zavisi od količine hrane koju spremate, a vreme koje vam je potrebno za kuvanje na šporetu, podelite sa tri. Ako se već pridržavate nekog recepta za pripremu u mikrotalasnoj, onda imajte u vidu da ako povećate težinu sastojaka dva puta, vreme pripreme se povećava za 1.7 puta.
Priprema mesa
Ako se već odlučite za piletinu, krilca, batak ili belo meso, onda morate znati i u kom momentu su oni spremni. Pileći bataci su spremni kada se zglobovi lako pokreću, a sok iznutra je žute boje. Da li je meso u potpunosti pečeno, proverite viljuškom. Ako viljuška lako prolazi kroz meso, onda je ono gotovo.
Takođe, meso koje se priprema s kostima, znatno se brže priprema jer se i kosti zagrevaju. Kako bi se međutim i meso i kosti ravnomerno zagrevali, poželjno je koristiti foliju za mikrotalasnu (koristite onu providnu, samolepljivu).
Priprema povrća
Naravno, uz meso je potreban i prilog, pa se i povrće može lagano pripremiti u mikrotalasnoj rerni. Budući da sadrže mnogo vode, mlado povrće je savršeno za pripremu jer će se pripremiti u sopstvenom soku. Ipak, povrće koje inače sadrži veliku količinu tečnosti treba pripremati sa malo vode (na pola kilograma povrća ide dve kašike vode).
Sa druge strane, krompir, kupus ili grašak mora imati vode tek toliko da prekrije dno posude u kojoj se priprema.
Ako već nemate ideju šta biste mogli da na brzinu napravite, a da to može biti ukusno, pogledajte ovde. Na čak 18 načina možete iskoristiti vaše keramičke šolje u kojima se čak i omlet možete praviti uz pomoć mikrotalasne. Obavezno probajte neke od ovih recepata.
Koju mikrotalasnu onda da odaberem?
Dakle, za ukusno i brzo pripremljeno jelo, bez gubitka aroma i boje, nije vam potrebna izuzetna mikrotalasna, već ona koja sa svojom snagom može da iznese pripremu jela.
Današnji modeli mikrotalasnih pećnica imaju više opcija koje omogućavaju kompletno spremanje hrane pri jačini od 1200W.
Ali kao što ste mogli da vidite u nekoliko uputstava, hranu možete spremati i u nešto slabijim mikrotalasnama od 700W, pa vam nisu potrebni oni silni modeli sa brojnim funkcijama koje vas bune.
Upravo za laganu pripremu hrane, kolača, soseva i fileva za torte, pa i za zagrevanje vode za kafu, može da posluži i ova mikrotalasna, kompanije Bosch, nešto veće snage, koja košta [dynamic_price id=“11508″] dinara.
Iako je zapreminski nešto manja od gore pomenutog Gorenje modela (ima 17l) koji košta [dynamic_price id=“4355″] dinara, snaga ove mikrotalasne je 800W, pa je i podgrevanje i pripremanje hrane brže.
Naravno, sa pet nivoa snaga (800/600/360/180/90W), ova mikrotalasna, za razliku od prethodnog modela, nudi sve što može da vam zatreba u kuhinji kada je reč o pripremi hrane.