Pekare
Želite domaći, mirisan i zdrav hleb, a niste vični mešenju? Pekare su uređaji koji vam omogućavaju da konačno pobegnete od rafova sa bajatim i mnogo puta ispipanim hlebovima sa brdom aditiva.
Pekare su savršene kada hoćete slastan i prirodan hleb po svom receptu, bez zavlačenja ruku u brašno. Kada se sastojci kupuju na veliko, ovakav hleb je i vrlo isplativ.
Iako ste sve prepustili tehnologiji i skoro isključili ljudski faktor, ipak može da se desi neki peh – hleb ne naraste ili naraste previše, loše se peče, itd. Ipak, nije to ništa što se ne može rešiti, treba samo poštovati pravila korišćenja i naučiti par caka od iskusnijih domaćica.
Vučete se kući posle posla i setili ste se da nemate hleb za ručak. Nadate se da ćete u nekoj od radnji usput naći koji preostao komad. I, pronalazite ga, ali početnu sreću menja razočarenje što je bajat, a dok ulazite u svoj dom, sa ogorčenjem razmišljate koliko li aditiva ima u njemu. Rešenje – napravite domaćinski hleb kod kuće i zablistajte sjajem prave srpske domaćice!
Ne umem/ne želim da mesim
Ne morate. Pekara to čini umesto vas. Samo dodate sve sastojke, doterate tajmer i čekate da vidite vaših ruku delo (OK, možda se ne može baš tako nazvati, ali poenta je tu).
Još razloga da hleb pravite u pekari, a ne kupujete:
- Sigurni ste da ste upotrebili samo zdrave sastojke i da ne jedete razne konzervanse i aditive (uz raznovrsne žitarice postaje još zdraviji).
- Isplativije je ako sastojke kupujete na veliko.
- Hleb je uz pomoć odloženog starta spreman baš onda kad vi to želite. Ako imate muke sa organizacijom vremena, ,ova činjenica je jako bitna. Dakle, samo tempirate start i hleb se sam mesi i peče dok se vi bavite drugim stvarima. I, što je najvažnije, spreman je tačno u vreme koje želite.
Ako su vas oduševile ove činjenice, evo i recepta da se oprobate:
Hleb sa cimetom i grožđicama
Za hleb od 1kg potrebno je:
- 470 ml mleka
- 50gr otopljenog putera
- 600 gr brašna
- četiri i po kašike šećera
- dve kašičice soli
- dve kašičice cimeta
- pet grama suvog kvasca
- 200 gr grožđica
Naravno, ukoliko ne volite neki od sastojaka, možete ga izostaviti.
Priprema
Mlako mleko sipajte u kalup. Rastopljeni puter nalijte na mleko, pa dodajte šećer i so. Na to sipajte brašno u koje ste umešali cimet, pa na brašno stavite kvasac. Uključite na program za slatki hleb (ako nemate, može i za običan beli hleb). Grožđice dodajte kada se uključi signal za dodatke nakon nekih 20-tak minuta, ali i nakon minut-dva, kada se barem malo promeša brašno. Sačekajte da se završi program, izvadite hleb i uvijte ga u krpu ako volite mekšu koricu. Ako volite da krcka, sačekajte da se malo prohladi bez umotavanja i to je to.
Treba znati da su pekare takođe zanimljiva stvarčica za sve kreativce u kuhinji. Oni sa ovim uređajima mogu da oprobaju u spremanju kukuruznog, raženog, integralnog, francuskog i mnogih drugih hlebova. Čak možete da birate i da li će sredina hleba biti hrskava ili vazdušasta, te nema šanse da svi ukusi neće biti zadovoljeni.
GORENJE BM 1600WG
Ova pekara nudi 16 programa za pečenje hleba od kojih je posebno interesantan program za one koji su alergični na gluten – Gluten Free program. Pored njega, postoje programi za pripremu hleba od brašna od celog zrna, za francuski ili klasičan beli hleb a pored toga, u njoj možete pripremati i jogurt ili džem što je posebno pogodno za domaćice koje nemaju mnogo vremena i komfora za pripremu.
Snaga grejača je 850W i možete proizvoljno regulisati nivo zapečenosti vekne – od svetle, preko srednje do tamnije zapečene. Takođe nudi opciju odabira veličine vekne do maksimalnih 1600 grama što je posebno pogodno ako pravite gozbu za veće društvo koje želite da poslužite sa domaćim specijalitetima.
Ukoliko pak hleb pravite samo za vaše potrebe, opcija odloženog starta do 15 sati je odlična stavka jer možete programirati početak rada kada god to vama odgovara. Uz funkciju Keep Warm, može se održati svežina hleba do sat vremena nakon pečenja. Kroz kontrolni prozorčić možete da pratite proces pečenja.
Ovaj model možete pogledati ovde.
TEFAL PF 220838
Tefal pekara je idealna za one ljude koji su netolerantni na gluten jer sadrži programe za čak 3 bezglutenska programa i one koji su orjentisani ka zdravoj ishrani. Poseduje 17 programa pomoću kojih možete pripremati brzi hleb, francuski, slatki, integralni, ražani kao i programe za pripremu testa sa kvascem kao što je pizza testo, pasta, kolača, ovsene kaše, žitarica, džema. Uz pekaru dobijate i knjigu recepata koja vam nudi razne predloge za pripremu.
Korišćenje je veoma lako jer je sve automatski – jednostavno stavite sve sastojke u aparat, izaberete program i sačekate da kuća zamiriše na svež hleb! Kao i prethodna pekara, nudi 3 nivoa zapečenosti a težina hleba se može podesiti od 500g do 1kg. Vrlo je elegantnog dizajna u crnoj boji. Takođe poseduje mogućnost odloženog starta do 15 sati, funkciju zadržavanja toplote i oblogu za pečenje hleba.
Ovaj model možete pogledati ovde.
VOX BBM 1345
Ova pekara snage 600W nudi mogućnost pečenja vekne od 700g-900g sa 12 programa pečenja. Poseduje mogućnost memorisanja svih funkcija u slučaju nestanka struje na 15 minuta kao i funkciju zadržavanja toplote do 60 minuta nakon završetka programa. Posuda u kojoj se peče hleb je skidajuća sa teflonskim premazom što znači da nema lepljenja. Poseduje i LED indikaciju i providno staklo kroz koje možete da partite tok pečenja hleba kao i mogućnost odloženog starta.
Ovaj model možete pogledati ovde.