Gril-roštilji
Verovatno svako domaćinstvo poseduje roštilj, bilo da je klasični, plinski ili električni. Želite da probate električni gril? Odaberite onaj sa karakteristikama koje vam najviše odgovaraju i sigurno neće samo stajati na polici, već ćete ga sa zadovoljstvom koristiti.
Pre svega, znate da je hrana spremljena na zdraviji način kada je sa električnog grila. Uz to, sve ide brže i lakše jer nema loženja i održavanja vatre. Što se tiče čišćenja, neki ga stavljaju u sudomašinu. Takođe, ne zahteva mnogo mesta za odlaganje.
Verovatno ćete naići na mišljenja da hrana sa električnog roštilja nije ukusna kao ona sa klasičnog. Iskustva su različita; neki električni roštilji dime. A i ako nemate mašinu za pranje sudova, čišćenje vam može biti problem jer je zamorno.
Nedelja je, okupili ste društvo i roštiljate u dvorištu. Savršeno provedeno popodne. Radili biste to češće da vas ne zamara ceo taj posao oko loženja vatre, a kasnije čišćenja gareži. A o tome koliko se posle osećate na dim da ne pričamo. Za sve ljubitelje roštilja postoji praktično rešenje – električni roštilj (gril).
Gril sa rešetkom ili pločom?
Ako ne želite mnogo da se mučite oko roštilja, a volite hranu spremljenu na taj način, možda biste mogli da razmislite o kupovini električnog roštilja. Možete birati između roštilja sa rešetkom, koji je često jeftiniji, ili onog sa aluminijumskom pločom. Ako se odlučite za prvi, neka bude sa sitnom rešetkom da biste mogli i nešto sitnije da pečete, a da to ne može da propadne. Ploča je praktičnija jer ne morate na to da pazite. Ploče imaju ravnu i rebrastu grejnu površinu, a premazane su materijalima koji sprečavaju da se hrana lepi za njih.
Kako ispeći meso na ovakvom roštilju?
Kada imate električni roštilj, ne morate čekati lepo vreme da biste mogli da roštiljate u prirodi na klasičan način koji podrazumeva vatru i oblake dima oko vas. Možete to da radite na balkonu, pa i u kuhinji, kad poželite. Neće vam oduzeti ni mnogo vremena, niti zauzeti mnogo mesta. Samo ga uključite u struju, sačekate da se ugreje da biste stavili meso da se peče i na kraju uživate u finom roštilju.
Na grilu je sasvim jednostavano ispeći meso, povrće ili šta god sa roštilja volite da jedete. U posudu ispod rešetke ili ploče sipa se voda koja isparava tokom pečenja, a masnoća se sliva u posudu namenjenu njenom odlaganju. Da bi se ispeklo meso, nije potrebno više vremena nego na običnom roštilju. Neki će reći da nema šmek kao ono sa roštilja na vatru, ali je i dalje ukusno.
Šta sve možete da spremite na električnom roštilju?
Da li vam je ikad palo na pamet da biste mogli jesti jaja sa roštilja? Električni roštilj vam i to omogućava. Kada je u pitanju povrće, možete peći krompir, a i paprike budu veoma ukusne. O slanini, kobasicama, pilećim batacima, karabatacima i krilcima da ne pričamo. Pa zatim krmenadle. Tu je, naravno, i riba.
Savetujemo vam da meso pre pečenja ne solite jer so izvlači vodu. Meso tako ostaje bez sokova i bude suvo i manje hranjivo. Zato ga je najbolje posoliti pred kraj pečenja. Da bi bilo ukusnije, držite ga u marinadi neko vreme pre nego što ga stavite da se peče.
Evo jednog predloga za marinadu za meso: izmešajte dva čena belog luka, pola šolje belog vina, pola šolje ulja, dva usitnjena lovorova lista, kašicicu kečapa i malo bibera, premažite meso, ostavite da stoji dva sata pa zatim pecite. Za ribu možete napraviti marinadu sa pola šolje ulja, jednim limunom, malo začina po želji, peršunovim listom, majoranom i timijanom. Dovoljno je da riba stoji u ovoj smesi sat vremena pre pečenja.
Prijatno!
Predlažemo vam da pogledate sledeće modele grilova.
Colossus CSS 5208 – aluminijumska ploča sa teflonskim slojem
Električni gril Colossus CSS 5208 ima aluminijumsku ploču presvučenu teflonskim slojem. Teflon je nelepljiv premaz koji srećemo kod posuđa, najčešće tiganja, i uglavnom je crne boje.
Jedna od osobina teflona jeste da je otporan na temperature do 260°C. Temperaturu ovog grila možete kontrolisati, a njegova snaga je 2200W. Poseduje posudu za ulje. I bez brige, ručke su hladne na dodir.
Ovaj model grila možete da pogledate ovde.
Sencor SBG106BK – roštilj sa nelepljivom podlogom
Sencor SBG106BK je električni roštilj sa snagom od 2300W i rasponom temperature od 100°C do 220°C. I ovaj roštilj ima nelepljivu (non-stick) podlogu, pa se hrana neće lepiti za nju. Roštilj se neće pregrejati, jer postoji zaštita od pregrevanja. A masnoća se tokom pečenja odlaže u komoru ispod ploče.
Još jedna korisna stvar jesu neklizajuće nožice, pa ovaj gril stoji stabilno.
Ovaj model grila možete da pogledate ovde.