Indukcione ugradne ploče za kuvanje
Korišćenjem indukcione ploče sasvim sigurno ćete upoznati najštedljiviji, najbrži i najjednostavniji savremeni način kuvanja. Vaša kuhinja je spremna za modernu i inovativnu dopunu, a ovaj uređaj će vrlo brzo napredovati do pozicije najkorisnijeg igrača u njoj. On će vas u to ubediti svojim izvanrednim karakteristikama koje garantuju uštedu vremena, energije i novca.
Ključna prednost indukcijskih ploča jeste njihova brzina, dvostruko su brže od konvencionalnog plinskog zagrevanja, dok se u toj mogućnosti keramičke sa njima ne mogu ni porediti. Ovo će svakako imati uticaj na smanjenje troškova i potrošnju električne energije. Ekonomične su i veoma bezbedne, dok je čišćenje prilično jednostavno.
One zahtevaju posebno posuđe sa kojim ploča može da zatvori magnetski krug. Provera da li vaše posuđe odgovara indukcionoj ploči veoma je laka i sve što vam je za to potrebno jeste mali magnet.
Ukoliko je tema razgovora najbolji način za kuvanje, većina sagovornika će vam automatski reći da su gasne ploče bez premca. Tada vi, ako ste pratili inovacije kuhinjskog sveta i tehnologije, lagano postavite kontraargument – da li to još važi otkako su se pojavile indukcione ploče za kuvanje? Pošto je sa ovim pločama kontrola kuvanja daleko bolja nego kod gasnih ploča, u kuhinji u poslednje vreme dolazi do vrlo zanimljivih promena.
Donedavno su uređaji na tržištu kuhinjske opreme omogućavali samo dva načina kuvanja – na struju i na gas, dok se tvrdnja vaših sagovornika od malopre, da su gasne ploče bolje za kuvanje, nije uopšte dovodila u pitanje. Keramičke ploče jednostavno nisu mogle da ulaze u ovu trku jer im je previše vremena potrebno da se zagreju, što je veliki udar na vaše troškove, a takođe pružaju i vrlo slabu kontrolu toplote. Estetski će se one možda i lepše uklopiti u vaš kuhinjski prostor, ali sumnjam da iko u kuhinji voli da se vodi onom narodnom „spolja gladac, a iznutra jadac“, jer one nažalost nisu idealne za kuvanje. Gasne ploče su, dakle, potpuna suprotnost pošto brzo stvaraju toplotu, a uz to pružaju i brzu i preciznu kontrolu plamena. Međutim, na sve ovo pojavio se i treći izbor, potpuno nova tehnologija koja je iznedrila nešto što ćete sasvim sigurno poželeti u svojoj kuhinji – indukcione ugradne ploče za kuvanje.
Revolucija je otpočela
Indukcione ploče za kuvanje, koje pomeraju standarde kuhinjske tehnologije, su jedno od novijih dostignuća industrije kuhinjskih aparata i polako postaju fantastična alternativa kuvanju na gas. One su upravo kombinacija onoga o čemu je prethodno bilo reči, te kombinuju veoma lep izgled sa najboljim performansama. One će svojim modernim dizajnom osavremeniti vašu kuhinju, a pošto imaju LED displej i kontrole na dodir, slične su keramičkim pločama, ali se od njih razlikuju u onom najbitnijem, a to su mogućnosti i kvalitet kuvanja, što ćete videti u nastavku.
Kod ovih ploča postoje i najnovije funkcije koje poboljšavaju ukupan užitak i raznorazne mogućnosti kuvanja. Jedan primer neverovatnog napretka u ovoj oblasti uređaja jeste veoma zanimljiva funkcija koja se pojavila u nekim modelima, pod imenom „AnyPlace zona“. Ova funkcija vam omogućava da stavite posudu za kuvanje, bilo koje veličine, na bilo koji deo ploče i zatim će se ona automatski zagrejati upravo na tom mestu.
Kako funkcionišu?
Kod indukcionih ploča toplota se stvara direktno na dnu posude za kuvanje, a ne na ploči, pomoću indukcionih grejača (energija magnetnog polja), dok kod keramičkih ploča postoji određeni međusloj. Upravo taj međusloj predstavlja problem jer usporava zagrevanje, a kada završite kuvanje i želite da zaustavite grejanje, toplota se duže zadržava. Bez tog međusloja indukcione ploče su jednako brze i jednako brzo reaguju na podešavanje kao i gasne ploče, ali kod gasnih postoji dodatni problem što i dalje zadržavaju jedan deo neželjene toplote u gvozdenim delovima.
Sve indukcione ploče imaju takozvanu „PowerBoost“ funkciju, koja omogućava privremeno povećanje snage rada kako bi se sadržaj u posudi što pre zagrejao, i to daleko brže nego na plinskim pločama za kuvanje. Kada promenite temperaturu, indukciona ploča će reagovati trenutno, to jest nije potrebno vreme da se ohladi ili ugreje. Kako sad da ne budete oduševljeni izuzetno kratkim vremenom zagrevanja i preciznim regulisanjem snage, i sve to na „hladnoj“ ploči za kuvanje? Ovo je verovatno san svakog kuvara.
Čuli ste da je za ove ploče potrebno specijalno posuđe?
Istina je da indukcione ploče za kuvanje zahtevaju posebno posuđe, odnosno ono sa kojim ploča može da zatvori magnetski krug. Ipak, na veoma jednostavan način možete da isprobate da li i vaše posuđe može da se koristi na ovim pločama. Za to vam je potreban samo mali magnet, i ako on prione, odnosno „legne“ na dno posude, možete bez problema da je koristite.
Upravo ova međusobna karakteristika posuđa i indukcione ploče, to jest njihova mogućnost da zatvaraju magnetski krug i stvaraju toplotu u dnu posude, a ne na samoj ploči, skraćuje vreme hlađenja nakon kuvanja. Kada je čišćenje u pitanju, ono je kod ovih ploča veoma jednostavno jer se tokom kuvanja sama staklokeramika ne zagreva, te samim tim nema opasnosti ni od zagorevanja.
Pošto indukcione ploče „prepoznaju“ prisutnost posuđa i njegovu veličinu, nema nepotrebnog zagrevanja onih delova ploče na kojima se ne nalazi posuda. Još jedna zanimljiva činjenica je da ploča neće zagrejati posudu za kuvanje koja joj ne odgovara. Čak i ako zaboravite da isključite ploču, ne postoji opasnost od povreda ili nezgoda jer će se ploča sama isključiti posle određenog vremena čak i ako ostavite posudu na njoj. Ukoliko ipak posudu uklonite, i onda je sve rešeno jer bez odgovarajuće posude nema ni zagrevanja.