Roštilj za giros, kebab i piletinu
Varijacije na temu „prase na ražnju“, među Srbima su uvek dobrodošle. Giros volimo i rado kupujemo, ali šta ako ga možemo lako i profesionalno spremiti i kod kuće? Gurmanski ručak za porodicu i prijatelje je uvek dobra opcija!
Kad poželite giros, ne morate da trčite do najbliže radnje sa brzom hranom, a ovaj aparat je jednostavno koristiti. Kapacitet od 21l je više nego dovoljan, a dizajn omogućava lako rukovanje.
Ovakva vrsta hrane nije pogodna za ljude sa određenim zdravstvenim stanjima. S obzirom na to da se aparat ne koristi svakodnevno u kuhinj,i trebalo bi da ga nabave samo oni koji su sigurni da će često spremati giros i ražnjiće i tako iskoristiti njegov pun potencijal.
Vegetarijanska ishrana među Srbima verovatno neće nikad zaživeti kako valja. Giros kao grčko jelo koje obožavavamo još jedan je dokaz da meso prihvatamo oberučke iz ma kog god kraja sveta došlo. Ako to, pak, volite na arapski način, nek bude kebab. Stvar je ista. Ono što je sigurno je da volimo tako spremljeno meso i rado ga kupujemo po radnjama brze hrane. Ali, još je bolje ako ga možemo ispeći u sopstvenoj kuhinji i zadiviti goste. Umesto praseta na ražnju, da budu šnicle ili čitavo pile na toj šipki i da napravimo raskošan ručak? Sjajno! Ali kako?
Odgovor je vertikalni, rotirajući roštilj snage od 2000W koji je potpuna novina na našem tržištu. Radi se o jedinstvenoj prilici da šarmirate porodicu i prijatelje čarobnjaštvom u kuhinji na aparatu kog većina kuhinja u Srbiji još uvek nema. Delovi od nerđajućeg čelika obećavaju da će se na njemu dugo spremati slasni obroci. Ako želite giros, na šipku se mogu staviti prethodno pripremljene i začinjene snicle, ali može i celo pile ukoliko ste naklonjeniji ovakvom obroku. Čak se umesto šipke mogu postaviti i držači za ražnjiće, što dodatno povećava izbor jela koja se mogu spremati na ovakvom roštilju. Meso se potom vrti i slojevito peče, a otvoren dizajn aparata omogućava da se mu lako priđe i isecka nova porcija za gladnog gosta ili pak da se prelije pikantnim sosevima. Ništa se neće razliti po kuhinjskom stolu jer je u sklopu roštilja i posuda koja prikuplja sve tečnosti koje se sa mesa slivaju. Tajmer od 60 minuta i zvono podsetiće vas na hranu ukoliko se sa gostima suviše predate čašicama i razgovoru.
Kako napraviti dobar giros?
Pre nego što se postavi na šipku, meso za giros treba da provede određeno veme u marinadi. Recepata za nju ima više, ali za jedan od najčešće koriščenih, potrebno je dve kašike vegete, dve kafene kašike senfa, dve kašike limunovog soka, dve kašike maslinovog ulja, biber, origano i bosiljak. U ovako spremljenoj marinadi šnicle treba da budu najmanje dva sata.
Šnicle treba seći što tanje. Meso se ređa tako da najdeblji komadi budu na vrhu, a najtanji na dnu. Osim običnog, može se koristiti i električni nož za ravnomernije sečenje komada.
Kad sve bude gotovo, treba znati da kao prilozi uz grčki giros obično idu tzatziki salata i paradajz i luk isečeni na kolutove. I, to je to! Spreman je bogat ručak koji će vas mirisom i ukusom podsetiti na dragu nam Grčku.
Ovaj model roštilja za giros možete pogledati ovde.