Uživajte u ukusu i benefitima hladno ceđenog ulja iz vaše kuhinje
Maja Stanković
Jednim aparatom dobijate ulje kao deo zdrave ishrane i dijetetski suplement, a možete ga koristiti I za prirodnu negu tela. Praktičan aparat koji zauzima malo mesta I čiji proizvođač garantuje kvalitet.
Veća cena.
Koliko puta ste samo čuli da su hladno ceđena ulja zdravija od rafinisanih? Zašto je to tako?
U procesu industrijske rafinacije iz ulja se eliminišu slobodne masne kiseline, fosfolipidi i minerali, izbeljivanjem se uklanjaju hlorofil i beta-karoten, a uništavaju se korisne materije poput tokoferola (vitamin E) i fitosterola. Sa druge strane, hladnim ceđenjem moguće je sačuvati optimalnu količinu korisnih materija, a to se naročito odnosi na omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, zbog čega se tako proizvedeno ulje preporučuje kao obavezan sastojak ishrane.
O značaju ovih esencijalnih masnih kiselina se uglavnom zna. Interesantno je i to što se njihov nedostatak dovodi u vezu sa slabim imunitetom, depresijom I dijabetes melitusom tip 2.
Hladno ceđeno ulje se dobija mehaničkim presovanjem semena. Tako dobijeno u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline kojima seme prirodno obiluje.
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Ako ste nekad poželeli da ovako ceđeno ulje imate u svom domu ali da to ne bude kupljeno iz prodavnice već da Vi svedočite njegovom nastanku, onda ste na pravom mestu. Gorenje OP aparat za hladno ceđenje ulja sada može upotpuniti Vašu kuhinju.
Pre svega, kod hladnog ceđenja temperatura ulja se zadržava ispod 49°C, što dozvoljava da ulje zadrži vitamine i minerale koji bi inače bili uništeni kada bi bili izloženi većoj temperaturi. Tehnologija hladnog ceđenja zagreva sastojke samo do temperature na kojoj je moguća ekstrakcija ulja. Tako dobijena hladnim ceđenjem se čuvaju u posudama od zatamnjenog materijala i na hladnom mestu, jer su ovakva ulja, u odnosu na ona koja su industrijski procesovana, osetljivija na svetlost i brže gube hranljive sastojke i karakterističnu aromu ako se izlože sobnoj temperaturi.
Kako se dobija ulje?
Ulje se izvlači iz semenki i orašastih plodova uz pomoć rotirajuće spirale, koja melje sastojke i odvaja ulje od suvih ostataka. Spirala je napravljena od nerđajućeg čelika, i veoma je laka za čišćenje. Umesto ispiranja pod tekućom vodom, metalni deo se jednostavno može obrisati suvom kuhinjskom krpom.
Koliko traje proces dobijanja ulja?
Oil press može neprekidno da radi 30 minuta. To znači da je vaš jedini zadatak da za to vreme obezbedite da posuda sa sastojcima bude puna, kao i da u posudama za ulje i za suvi proizvod ima dovoljno mesta. To isto znači da ćete biti slobodni da se bavite drugim stvarima za vreme ceđenja.
Sa aparatom se dobijaju dve posude: manja koja služi za odvajanje ulja, sa filterom koji zadržava svu čvrstu materiju da ne bi dospela u ulje, i veća koja služi za suvu materiju.
Takođe, aparat ima levak koji se nalazi iznad spirale, i precizno usmerava sastojke u aparat. Kapacitet levka je 700ml, i može se lako skinuti sa aparata i očistiti pod mlazom mlake vode.
Kada su u pitanju tehničke karakteristike aparata, to su snaga od 650 W, gumene nogice za stabilnost, zaštita od pregrevanja, priključni kabl dužine jednog metra I težina aparata od 4.3 kilograma. Kućište aparata je od plastike I metala.
Oil Press poseduje funkciju koja omogućava da se rotacija spirale jednostavno obrne u suprotnom smeru, da bi se iščistili eventualno zaglavljeni delići semenki i orašastih proizvoda. Nećete morati da zbog čišćenja praznite ili rastavljate aparat, dok će sastojci uvek biti u potpunosti iskorišteni.
Istina, potrebne su veće količine semenki ili orašastih plodova ali imaćete orahovo, susamovo, bundevino ili laneno ulje kad god poželite. Čak I ostatke možete koristiti, recimo, kao dekoraciju.